Επισκεφτείτε το Κιάτο

Όταν ακούς Κιάτο, σου έρχεται στο μυαλό το αρχαίο θέατρο στο Βασιλικό, το αστεροσκοπείο στο Κρυονέρι και η λίμνη Δόξα. Για πολλούς ταξιδιώτες, μέχρι πρότινος, το Κιάτο ήταν απλά μια παραθαλάσσια πόλη. Σήμερα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα θελκτικό προορισμό για όσους αναζητούν low-profile και ποιοτικές διακοπές.

Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, το Κιάτο ήταν πάντα ξεχωριστό. Από τις πανέμορφες παραλίες της ως τα γεμάτα μύθο και όμορφα βουνά της. Από το αρχαίο θέατρο έως την λίμνη Δόξα πάντα κάτι έκανε το Κιάτο Ξεχωριστό.Μια πόλη που όταν την γνωρίσεις, την αγαπάς για πάντα.Το Κιάτο είναι κοντά σας και σας περιμένει να το επισκεφθείτε.

Ο Δήμος καταλαμβάνει έκταση 602.539 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 596.514 είναι αγροτική έκταση, ενώ τα 6.025 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι αστική έκταση. Ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται στους 24.666 κατοίκους, με 22.286 μέλη στα 7.183 νοικοκυριά, εκ των οποίων οι 20.483 είναι δημότες.

Έδρα του νέου Δήμου είναι το Κιάτο, είναι το δεύτερο αστικό κέντρο του Nομού, καθώς συγκεντρώνει τις εμπορικές και διοικητικές λειτουργίες της Δυτικής Κορινθίας με το λιμάνι του να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού αποτελούσε κόμβο εξαγωγής των εσπεριδοειδών προϊόντων του Νομού στις Ανατολικές Χώρες.

Η φυσιογνωμία του Δήμου

Η σύνδεση του Δήμου με την Αθήνα μέσω του προαστιακού σιδηρόδρομου, η ολοκλήρωση του μεγάλου οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Αθήνα-Πάτρα) σε συνδυασμό με την εθνική οδό Καλαμάτας-Τρίπολης-Κορίνθου ενδέχεται να διαφοροποιήσει το μοντέλο ανάπτυξης και να επιφέρει μεταβολές ως προς τις χρήσεις γης (αύξηση κύρια κατοικίας, συμπληρωματικές υποδομές μεταφορών).

Ο Δήμος αναπτύσσεται οικιστικά και πληθυσμιακά με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι παραλιακές κοινότητες είναι εκείνες που παρουσιάζουν έντονη τάση αστικοποίησης, κυρίως λόγω της ανάπτυξης των παραθεριστικών κατοικιών. Συνέπεια αυτής της τάσης είναι ο υπερτριπλασιασμός του πληθυσμού των παραλιακών κοινοτήτων κατά την θερινή περίοδο.

Στα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα, αν προστεθούν και οι φυσικοί και πολιτισμικοί πόροι (λίμνη Στυμφαλίας και Δόξας, αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία Σικυωνίας και Παραδοσιακών Eπαγγελμάτων Στυμφαλίας), τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό προϊόν αρκετά διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό, το οποίο θα συνέβαλε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω της ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και του θεματικού και των ειδικών μορφών τουρισμού.

Βασικό χαρακτηριστικό της τοπικής οικονομίας είναι η υψηλή συμμετοχή στον πρωτογενή τομέα (50,62%) με κυρίαρχη δραστηριότητα την τελευταία δεκαετία την καλλιέργεια σουλτανίνας και αμπελιών, καθώς και την καλλιέργεια ελιάς, βερικοκιών, εσπεριδοειδών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Πως θα έρθετε;

Από Αθήνα

Μπορείτε να φτάσετε στο Κιάτο από Αθήνα με αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία ή τρένο.

Για να φτάσετε στο Κιάτο με αυτοκίνητο, πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου (ΕΟ8) και να στρίψετε αριστερά στην έξοδο για το Κιάτο. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 120 χιλιόμετρα και ο χρόνος οδήγησης είναι περίπου 1,5-2 ώρες, ανάλογα με την κυκλοφορία.

Επίσης, μπορείτε να φτάσετε στο Κιάτο με λεωφορεία που αναχωρούν από το ΚΤΕΛ Αθηνών, με προορισμό το Κιάτο και να περπατήσετε λίγα λεπτά για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, μπορείτε να φτάσετε στο Κιάτο με το τρένο από τον σταθμό της Πελοποννήσου στην Αθήνα. Τα τρένα αναχωρούν προς το Κιάτο κάθε 1 ώρα.

Από Πάτρα

Η ολοκαίνουργια Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών σας φέρνει κοντά μας πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση. Σε λιγότερο από δύο ώρες είστε εκεί που κάποτε… μπορούσαν να πάνε λίγοι.

 

Μετακίνηση στην πόλη

Με τα πόδια

Το Κιάτο είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοεί την περιπατητική εξερεύνηση στην πόλη. Εφοδιαστείτε με καλή διάθεση και άνετα παπούτσια για να περιπλανηθείτε στους δρόμους της.

Με ποδήλατο

Χωρίς απότομες ανηφόρες ή κατηφόρες, το Κιάτο είναι η ιδανική πόλη για ποδηλατάδες εξασφαλίζοντας άνεση και ασφάλεια στους ποδηλάτες.

Με δημόσιες συγκοινωνίες

Οι δημόσιες συγκοινωνίες σας δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τις γύρω παραλίες και χωριά γύρω απ΄το Κιάτο, αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο.

Με ταξί

Η πόλη διαθέτει μεγάλο στόλο οχημάτων ταξί που θα διευκολύνει με άνετο τρόπο τη μετακίνησή σας σε κάθε σημείο όλο το 24ωρο.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Εγγραφείτε στο newsletter για να σας ενημερώνουμε για ταξιδιωτικούς προορισμούς και προσφορές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο