Η Γκούρα αμέσως μετά την ίδρυσή της περί το 1700 εξελίχθηκε σε κεφαλοχώρι και συγκέντρωσε γρήγορα στα όρια της τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες οικογένειες της περιοχής, οι οποίες έχτισαν εκεί τα αρχοντικά τους. Σύμφωνα με την παράδοση από τις πρώτες οικογένειες ήταν αυτή του Οικονόμου-Γκούρα, της οποίας το αρχοντικό δεσπόζει ακόμη και σήμερα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Το σπίτι, που αρχικά είχε μόνον το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, φαίνεται ότι χτίστηκε το 1717-1718 όπως μαρτυρά η επιγραφή εικόνας της Θεοτόκου που είναι αφιερωμένη από την οικογένεια και φυλάσσεται στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γκούρας. Το κτίσμα που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, είναι ορθογώνιο σε κάτοψη και αρχικά περιβαλλόταν από έναν αμυντικό περίβολο. Σήμερα, αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους, και στον τελευταίο όροφο υπάρχει αξονικά ένας εξώστης. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις αρχιτεκτόνων και ιστορικών το κτήριο αρχικά πρέπει να ήταν οχυρωμένος πύργος.
Στην Γκούρα όμως συναντούμε κι άλλα αρχοντικά, άλλα καλοδιατηρημένα κι άλλα υποταγμένα στην μανία και την φθορά του χρόνου. Το αρχοντικό Σαρλή, εγκαταλειμμένο σήμερα, το οποίο αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους και ως προς την δομή μοιάζει πολύ με το αρχοντικό του Οικονόμου. Επίσης το διαφορετικό από αρχιτεκτονικής άποψης αρχοντικό του Γεωργίου-Μούρτη, το οποίο επίσης διατηρείται σε καλή κατάσταση σήμερα.
Ο ταξιδιώτης που θα βρεθεί στην Γκούρα θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στα λιθόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα πέτρινα αρχοντικά να θαυμάσει τους πέτρινους όγκους τους που στέκουν αγέρωχοι στον χρόνο και θυμίζουν τα έργα ανθρώπων τολμηρών και γενναίων!