Στους πρόποδες της Βέσιζας (αρχαίο όνομα Τιτάν), 24 χιλιόμετρα νότια της Αρχαίας Σικυώνας βρίσκεται ένας ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος, όπου ο μύθος μπλέκεται αξεδιάλυτα με την ιστορία. Πρόκειται για την Ακρόπολη της Αρχαίας Τιτάνης, η οποία κατά την αρχαιότητα υπαγόταν στο κράτος της Σικυώνας και οφείλει το όνομά της στον Τιτάνα, αδελφό του Ήλιου. Η αρχαία Τιτάνη, η ακρόπολη της οποίας εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα με την κυκλώπεια τοιχοδομή, ήταν γνωστή ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή.
Στην αρχαϊκή εποχή και μεταγενέστερα ήταν γνωστή στον ελληνικό χώρο για το περίφημο Ασκληπιείο της, το οποίο σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε από τον Αλεξάνορα, γιο του Μαχάονα και εγγονό του Ασκληπιού. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία που πέρασε από την περιοχή τον 1ο μ.Χ. αιώνα, στην πόλη υπήρχε ναός της Αθηνάς με δύο ξόανα: ένα του Ασκληπιού και ένα της Υγείας. Τον βωμό του ναού ο Παυσανίας τον βρήκε κατεστραμμένο από κεραυνό, είδε όμως τον βωμό του Ανέμου όπου κάθε χρόνο γίνονταν τελετές και εξορκισμοί της Μήδειας, για να καθησυχασμό των ανέμων.
Σήμερα, η αρχαία πόλη είναι μερικώς ανεσκαμμένη και είναι ορατή και επισκέψιμη η αρχαία ακρόπολη, η οποία περιβάλλεται από εντυπωσιακό τείχος κυκλώπειας λιθοδομής. Βρίσκεται στην βόρεια είσοδο του χωριού (προς Γονούσσα), πάνω σε μικρό λόφο με κυπαρίσσια. Δίπλα της έχει χτιστεί κοιμητηριακός (σήμερα) ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Τρύφωνα, ο οποίος εκτιμάται ότι βρίσκεται στη θέση του αρχαίου ναού της Αθηνάς. Στην τοιχοδομή του ναού βρίσκονται εντοιχισμένα αρχαία μέλη και ελληνικές επιγραφές. Η θέα από τον Άγιο Τρύφωνα προς την κοιλάδα του Ασωπού είναι μοναδική. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στον περίβολο της μικρής εκκλησίας, αντιλαμβάνεται αμέσως γιατί η Ακρόπολη της Τιτάνης παρέμεινε ένα σημαντικό γεωστρατηγικό σημείο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε ανελλιπώς από Έλληνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Βενετούς για τον έλεγχο της περιοχής.